5 Saveta kako da budete sjajan nastavnik

Raditi sa ljudima je divno iskustvo, ali biti nastavnik je svakako jedno od najodgovornijih zanimanja koje postoje. Međutim, biti nastavnik stranog jezika je tek pravi izazov. Ne samo da treba predavati i preneti vaše znanje učeniku na odgovoran i elokventan način, nego treba biti dobar slušalac, upotrebiti razne tehnike kako bi izazvali poštovanje i divljenje učenika. Kad se stekne poštovanje vaših učenika putem vaših sposobnosti, znanja i kreativnosti, uspećete da i vi sami osetiti užitak svog posla i podstaknete sami sebe da radite još bolje i inspirativnije. Stoga, evo par korisnih ideja i saveta kako da postanete sjajan nastavnik.

1. Pratite njihove misli i pažljvo slušajte vase učenike

Kad se uči strani jezik, veoma često se postavljaju lična pitanja, ili se priča o temama koje i nisu veoma bliske učenicima. Kako biste pokrenuli učenike da učestvuju u vašim aktivnostima i podstaknete ih na rad, treba ih pažljivo slušati. Ne očekujte da oni daju odmah tačan odgovor na neko vaše pitanje, jer ćete sigurno naići na određenu averziju. Najbolje bi bilo da pratiti tok njihovih misli i zajedno dođete do zaključka. Ako naiđete na određen problem, probajte da primenite nov, interesantan način koji bi problem mogao biti rešen. Ovo se dostiže vremenom, pažljivim slušanjem i interesovanjem.

2. Poistovetite se s njima

Jako je važno da učenici znaju da brinete o njima i da vodite računa o njihovom toku učenja. Potrudite se kao nastavnik da im pomognete u rešavanju zadataka iako je možda laka tema. Ako nisu doneli domaći ili nisu uspeli da urade zadati projekat, probajte da organizujete dodatni čas u nedelji na kom biste zajedno provežbali zadatak. Imajte na umu njihove obaveze, brige i tegobe. Ako želite da budete dobar nastavnik, treba da znate kako se oni osećaju u datom trenutku, i treba da pokažete saosećanje i toleranciju.

3. Napravite vaš čas zabavnim

Učenje stranog jezika ne mora se gledati samo kao vežbanje nepravilnih glagola, vremena i članova, naprotiv, pristup učenju bilo kog stranog jezika treba biti zabavan, koristan i primenljiv u stvarnom životu. Igrajte se raznih jezičkih igara, organizujte takmičenja i kvizove, oformite čitalački klub. S vremena na vreme organizujte veče filma, ili projekte kao „Show and Tell”, “Bucket List Challenge” ili “My tutorial”, gde će učenici imati priliku da upotrebe strani jezik u svakodnevnim životnim situacijama. Vi kao nastavnik treba da ih učite o životu, a ne samo o gradivu. Ako napravite vaš čas zabavnim tako što ćete pokazati kako da uče stvari koje se mogu praktično primeniti, oni će sigurno dolaziti na čas nasmejanih lica i spremni na novi jezički izazov.

4. Nagradite ih

Pohvala za dobar rad je nekad najbolja motivacija. Dajte sve od sebe da osmislite zanimljive načine da im dodelite dodatne poene i nagradite ih za dobro urađen zadatak. Svaki tačno dat odgovor ili tačno urađen zadatak možete pretvoriti u sjajnu priliku da ih dodatno nagradite. Ovo nagrađivanje ne mora da bude u vidu ocena, naprotiv, pohvala je nekad sasvim dovoljna. Druge vrste nagrađivanja uključuju preskakanje domaćeg zadatka za sledeći čas ili manje radnih obaveza tokom samog časa. Naravno, ovo ne znači da u isto vreme treba da kaznite onog učenika koji ne uradi zadatak ili ne odgovori tačno na postavljeno pitanje. Ne, neka vaša pohvala ili nagrada služi kao primer i podsticaj svim ostalim učenicima, i kao uvid u to da se dobar i redovan rad ceni, vrednuje i poštuje.

5. Ojačajte njihov duh

Škola, učenje i razne vannastavne aktivnosti mogu predstavljati veliki teret vašim učenicima, stoga, kako bi ih motivisali i podstakli na napredak u učenju stranog jezika treba da ojačate njihov duh. Ovo znači da treba dati sve od sebe kako bi maksimalno i produktivno iskoristili vaše zajedničko vreme radi ostvarenja zajedničkog cilja. Promena je jedan od načina da učinite vaš čas interesantnijim i podstaknete njihovu znatiželju. Na primer, jednom mesečno organizujte čas van učionice, organizujte razna takmičenja sa kvalitetnim i korisnim nagradama, potom dozvolite im da sami sebe ocenjuju ili prosto zamenite nekad uloge. Sigurno ćete biti sjajan nastavnik ako predajete iz srca, a ne šablonski iz knjige. Raznim aktivnostima ćete ojačani njihov duh i automatski učiniti da zavole učenje stranog jezika.

Volite svoj posao. Da biste bili sjajan nastavnik, to je možda najbitnija stavka. Trudite se maksimalno da budete i dobar metodičar, pedagog i psiholog i veoma brzo ćete osetiti “čari” ovog posla.

Ostavite komentar